“O fi soare, da’ nu-l vad io” – cam asa e si cu respectarea drepturilor prin facultati!

Din propria experienta si… discutand cu studenti de la diferite facultati si universitati si in cadrul trainingului Student ARC la Cluj am observat ca aproximativ toti studentii ne confruntam cu o problema comuna. Respectiv, nu beneficiem de suportul de curs la toate obiectele. Suntem astfel nevoiti sa xeroxam carti ale profilor sau nu, pentru ca la biblioteci sunt foarte putine exemplare, deci nu au toti studentii cum sa beneficieze de ele atunci cand au mare nevoie. Acasa nu se pot lua… unii profi motiveaza faptul ca nu ofera suport de curs asa: ba ca e putina informatia deci examenul e si din carte sau ca pana in sesiune oricum nu invatam deci… ce rost are sa ni le dea de pe acum? Sau ca daca ne ofera integral cursurile, noi nu mai venim la curs asa ca… solutia ar fi sa ne ofere suporturi online de curs partiale sau chiar deloc, mai comod pentru ei si mai costisitor pentru noi. Culmea e ca noi mergem tot la cursurile celor ce ne ofera suportul integral de curs, caci da, sunt si profi care respecta asta. O a doua problema ar fi.. prezenta la cursuri, atata timp cat ele sunt facultative, profii nu ar trebui sa faca prezenta si sa puna absente… dupa chef! Uneori la o specializare, grupa ori pana la o litera cand… se plictisesc.

Prin urmare deja doua drepturi din Statut ne sunt incalcate.  Ar trebui sa fim tratatati de la egal la egal cu profesorii. Voi va simtiti tratati cu respect si egali cu ei? Sau mai degraba niste obiecte de pe urma carora le iese salariul, asa un gen de fabrica…?

Ce-ar fi, dragi colegi studenti, sa invatam sa impunem respectarea drepturilor pentru care altii au muncit si nu au dormit nopti si s-au zbatut ani de zile pentru ca noi sa le avem, ca sa existe scris/adoptat un Statut al Studentului? El trebuie respectat!